Składniki:

• 1 kg mąki pszennej (samopsza, płaskurka)
• 2 szklanki mąki żytniej
• Po 1 szklance: otręby pszenne, płatki owsiane, pestki dyni, słonecznika • 1,5 l ciepłej wody
• 2 łyżki soli
• 2 łyżki miodu lub zdrowego cukru
• Zakwas

My akurat mielimy mąkę na świeżo z zakupionych ziaren.

Przygotowanie:

Łączymy ze sobą suche składniki, a następnie powoli dolewamy wodę. Dodajemy zakwas oraz ciepłą wodę. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Ma ono posiadać konsystencję gęstej śmietany – należy tak długo mieszać łyżką, aż uzyskamy taką właśnie konsystencję.

Ciasto przekładamy do 2 dużych keksówek i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8 – 10 godzin. W tym czasie musi ono wyrosnąć.

UWAGA: nie zużyj wszystkiego! Odłóż część wyrobionej masy do „zakwasowego” słoiczka i schowaj go do lodówki, aby mieć po 4 dniach możliwość upieczenia kolejnego chlebka.

Po wyrośnięciu masę pieczemy przez 40 min w temperaturze 200 stopni i kolejne 40 – 60 minut w temp 180 stopni.

Smacznego!